Ciàtica

Un dolor que s’irradia des de la columna lumbar, passa per la natja i baixa per la part posterior de la cama és tret característic de la ciàtica. En ocasions, el dolor ciàtic en els homes ve causat per seure sobre la cartera.

El nervi ciàtic és el nervi més llarg del cos humà. Comença a la pelvis, passa pel maluc i les natges i baixa per cadascuna de les cames. El nervi ciàtic es divideix en dos nervis més petits a mesura que baixa per les cames, i proporciona sensibilitat a les cuixes, cames i peus, alhora que controla molts dels músculs dels panxells. El terme ciàtica es refereix al dolor que s’irradia al llarg del recorregut d’aquest nervi.

Què provoca la ciàtica?

Realment, la ciàtica és un senyal que indica que existeix un problema subjacent que està pressionant un nervi a la zona lumbar. La causa més comuna d’aquesta compressió del nervi és una protuberància o una hèrnia en un disc lumbar. La síndrome del múscul piriforme és una altra causa habitual de la ciàtica. El múscul piriforme es recolza directament sobre el nervi ciàtic.  Si aquest múscul es tensa o si es pateix una contractura en aquest múscul, la pressió recau directament sobre el nervi ciàtic.

Com puc saber si tinc ciàtica?

Com hem dit abans, el dolor que s’irradia des de la columna lumbar, passa per la natja i baixa per la part posterior de la cama és el tret característic de la ciàtica. La ciàtica pot presentar-se acompanyada d’entumiment, formigueig i debilitat muscular a la cama afectada. El dolor pot ser molt variable, des d’una molèstia lleu fins a una sensació aguda com de cremor o un malestar insuportable. De vegades, es pot percebre com una descàrrega elèctrica. El dolor de la ciàtica sovint comença gradualment i s’intensifica progressivament. És probable que empitjori en estar assegut, en tossir o en esternudar.