Disc desplaçat

És possible que hagi sentit el terme “disc desplaçat” per descriure una lesió de la zona lumbar. En realitat, els discs no es “desplacen”. Més aviat es poden herniar o poden sobresortir entre els ossos. Una hèrnia és un fragment desplaçat de la part central o nucli que sobresurt a través d’un trencament a la capa exterior o anell. El dolor es produeix quan per aquest trencament se secreten substàncies irritants i també quan el fragment toca o comprimeix un nervi proper. L’hèrnia discal té algunes semblances amb la discopatia degenerativa i els discs que s’hernien es troben sovint en una fase inicial de degeneració. Les hèrnies discals són habituals a la part inferior de l’esquena o columna lumbar.

Què provoca les hèrnies discals?

Són molts els factors que disminueixen la força i la resistència del disc i augmenten el risc de patir una hèrnia discal. Les eleccions que marquen el nostre estil de vida, com ara fumar, la manca d’exercici físic regular i una alimentació inadequada contribueixen a una mala salut dels discs. Les males postures, el desgast natural diari, les lesions o els traumatismes i aixecar pes o fer girs de manera inadequada estressen el disc. Si el disc ja està debilitat, pot herniar-se amb un sol moviment o gest brusc com quan un tus o s’inclina.

Com puc saber si tinc una hèrnia discal?

Les persones d’entre 30 i 40 anys són més propenses a patir hèrnies discals. Les hèrnies discals poden estar presents sense provocar dolor. El símptoma més habitual és dolor a la zona de l’hèrnia, que es pot irradiar pel maluc o les natges. També es pot sentir entumiment o dolor que baixa per la cama fins al turmell o el peu. Si l’hèrnia és prou gran és possible que noti debilitat amb prolongació fins al dit polze del peu i que li resulti impossible caminar de puntetes o amb els talons. En casos greus d’hèrnia discal lumbar es poden experimentar canvis en la funció intestinal o vesical i es poden tenir dificultats en la funció sexual.

Com es tracta una hèrnia discal?

Normalment, les hèrnies discals lleus o moderades es poden tractar de manera tradicional amb la quiropràctica. Els casos més avançats sovint requeriran algun tipus de descompressió vertebral, com la tracció o la descompressió mecànica, a més de tractament quiropràctic.

De vegades, una hèrnia pot ser prou greu com per justificar una intervenció quirúrgica. Aquests casos se solen reservar com a últim recurs quan altres formes de teràpia han fracassat en l’alleujament del dolor o quan existeix una compressió important de la medul·la espinal o els nervis.