Dolor cervical

En la majoria de casos, el dolor cervical i de la part superior de l’esquena està provocat per una combinació de factors, com ara lesions, males postures, subluxacions, estrès i problemes discals.

 El grau de flexibilitat del coll, combinat amb el fet que compta amb la quantitat més petita d’estabilització muscular i que ha de sostenir i moure el cap, de 7 kg de pes, implica que el coll és molt susceptible de patir lesions.

La medul·la espinal passa per un espai entre les vèrtebres per enviar impulsos nerviosos a qualsevol part del cos. Entre cada parell de vèrtebres cervicals la medul·la espinal envia grans feixos de nervis que baixen pels braços i, fins a cert punt, per la part superior de l’esquena. Això implica que si ens fa mal el braç, és possible que tinguem un problema al coll. Els símptomes als braços poden ser entumiment, formigueig, fred, dolor i “sensació d’agulles punxant”.

Els problemes al coll també poden ser la causa de mals de cap, contractures musculars a les espatlles i la part superior de l’esquena, brunzit a les orelles, disfunció de l’articulació temporomandibular (ATM), limitació del rang de mobilitat i tensió muscular crònica al coll i part superior de l’esquena.

Lesions

Com hem explicat abans, la lesió més freqüent al coll és la fuetada cervical.

Males postures

Una de les causes més habituals del dolor cervical i, de vegades, dels mals de cap, són les males postures. Es tracta d’una regla molt senzilla. Mantingui el coll en una posició “neutral” sempre que pugui. No doblegui o inclini el coll cap endavant durant períodes llargs. A més, intenti no seure en la mateixa posició durant molta estona. Si ha d’estar assegut durant una estona llarga, asseguri’s que la postura que té és correcta: mantingui el cap en una posició neutral, asseguri’s que té l’esquena recolzada, mantingui els genolls una mica per sota del nivell del maluc i recolzi els braços, si és possible.

Subluxacions

Les subluxacions del coll i la part superior de l’esquena són molt freqüents a causa de l’alt nivell d’estrès derivat d’haver de mantenir el cap aixecat juntament amb l’alt nivell d’inestabilitat de la columna vertebral. La major part de subluxacions se solen concentrar en quatre zones: la part superior de la columna cervical, on aquesta s’uneix al crani; la meitat de la columna cervical, on l’estrès mecànic derivat del cap és més gran; la transició on es troben les vèrtebres cervicals i dorsals, i la meitat de la columna dorsal, on l’estrès mecànic derivat del pes de la part superior del cos és més gran.

Estrès

Quan la majoria de la gent s’estressa, contrau els músculs de manera inconscient, especialment, els músculs de l’esquena. Les parts més afectades són els músculs del coll, la part superior de l’esquena i la zona lumbar. Per a la majoria de nosaltres, el múscul més afectat per l’estrès és el trapezi, on l’estrès quotidià sol provocar tensió muscular crònica i l’aparició de nusos musculars.

Hèrnies discals

Els discs de la columna cervical es poden herniar o poden sobresortir i pressionar els nervis que surten de la columna per tota la zona. Tot i que els discs cervicals no s’hernien tan sovint com els discs lumbars, de vegades es poden herniar, sobretot quan queden danyats com a conseqüència d’una fuetada cervical.