Estrés

Es pot sentir estrès físic com a conseqüència de tenir massa coses per fer, no dormir prou, seguir una mala alimentació o patir els efectes d’una malaltia. L’estrès també pot ser psicològic.

Malgrat això, bona part de l’estrès que patim prové de responsabilitats quotidianes molt menys serioses. Les obligacions i les pressions tant físiques com psicològiques no sempre ens resulten òbvies. Com a resposta a aquestes tensions diàries el nostre cos augmenta automàticament la pressió arterial, la freqüència cardíaca, la respiració, el metabolisme i el flux sanguini que arriba als músculs. Aquesta resposta té la finalitat d’ajudar el nostre cos a reaccionar ràpidament i de manera eficaç davant d’una situació de molta pressió.

La resposta a l’estrès

Sovint anomenada reacció de “lluitar o fugir”, la resposta a l’estrès es produeix automàticament quan una persona se sent amenaçada. La resposta de “lluitar o fugir” del cos té arrels biològiques molt fortes. Forma part de l’instint de supervivència.  Aquesta reacció va donar als humans primitius l’energia per enfrontar-se als agressors o escapar dels depredadors i va ser important per ajudar l’espècie humana a sobreviure. Avui en dia, en canvi, en lloc de protegir-nos, pot tenir l’efecte contrari. De fet, si s’està constantment estressat es pot ser més vulnerable als problemes de salut que posen en perill la vida.

Qualsevol canvi en la vida pot fer-nos sentir estressats, fins i tot un canvi a millor.  No es tracta del canvi o del fet en ell mateix el que importa, sinó la manera com hi reaccionem. El que pot resultar estressant és diferent per a cada persona.

Fer exercici

L’exercici és una bona manera d’afrontar l’estrès perquè és una forma sana d’alliberar l’energia continguda i alleujar les tensions. També ajuda a estar més en forma, la qual cosa farà que se senti millor en general. Si està físicament actiu disminuiran els nivells d’ansietat i d’estrès i millorarà el seu estat d’ànim. Són nombrosos els estudis que demostren que les persones que comencen un programa d’exercicis, ja sigui a casa o a la feina, milloren de manera significativa la seva capacitat de concentració, dormen millor, pateixen menys malalties, tenen menys dolor i gaudeixen d’una qualitat de vida molt millor que els no fan exercici. Això és cert fins i tot en persones que no han començat un programa d’exercicis fins als quaranta, cinquanta, seixanta o fins i tot setanta anys. Per tant, si vol sentir-se millor i millorar la seva qualitat de vida, activi’s!

Recomanem seguir aquests exercicis de relaxació muscular.