Dr. Josep Lluís Cunill Amat

Vaig fundar la Clínica Cunill l’any 1965, el mateix any que em vaig graduar a la Palmer College of Chiropractic de Davenport. Però la meva relació amb la quiropràctica va començar pocs anys abans.

L’any 1961, amb només 25 anys, vaig patir un episodi de mal d’esquena. Els metges deien que era lumbàlgia, però ningú aconseguia alliberar-me d’aquell molest dolor. En un dinar familiar hi havia el meu cunyat, el Dr. Amadeu Morera. Ell feia anys que treballava com a quiropràctic. Em va explicar que no tenia lumbàlgia, sinó una protrusió discal i que em podia deixar com nou en poc temps. El mal era tan agut que l’endemà mateix em vaig presentar a la seva consulta. En menys d’un mes de tractament quiropràctic el mal havia desaparegut, em trobava bé.

Aquest episodi personal em va fer reflexionar. La fàbrica tèxtil familiar trontollava i vaig decidir estudiar aquella nova professió que també havia estudiat el Dr. Amadeu Morera i que a mi m’havia anat tan bé per desfer-me d’aquell dolorós mal d’esquena. Tot apuntava que aquella professió podia ser adient per a mi, però abans vaig decidir investigar-ne una mica més. Dos dels professors més prestigiosos en l’àmbit de la quiropràctica eren europeus, a Paris i a Ginebra. A Paris em vaig entrevistar amb el professor Gross i a Ginebra amb el professor Illy. El que em van explicar em va deixar al·lucinat i em va acabar de convèncer de què la professió quiropràctica estava feta per a mi. Poder ajudar a tanta gent era el que em cridava.

Poc temps després vaig deixar la fàbrica tèxtil i vaig emprendre una nova aventura als Estats Units amb la meva dona i el meu primer fill que només tenia dos mesos. Vaig gaudir molt com a estudiant a la Palmer College of Chiropractic de Davenport però també de la vida nord-americana. En aquell període vam tenir el nostre segon fill, el Dr. Josep Lluís Cunill Morera que ha seguit els meus passos en la professió quiropràctica.

Graduació Dr. Josep Lluís Cunill Amat

En graduar-me vam tornar a Barcelona. Era l’any 1965 i durant nou mesos vaig estar visitant pacients a casa meva, al carrer Casanoves 96. Però aviat, el mateix 1965, vaig obrir la clínica al carrer Balmes on encara seguim avui en dia.

En aquests anys han passat molts pacients per la clínica, però en recordo amb especial apreci aquells tres pacients que en els meus inicis van confiar en mi: el Sr. Gingaume fundador del St. Peters School de Barcelona, el Sr. Fontova corredor de comerç i el Sr. Feliciano Fuster altíssim càrrec de ENHER. Ells van parlar tan bé de mi als seus amics i coneguts que en poc temps vaig poder ser molt conegut a Catalunya i també a les Illes Balears. La feina ben feta i el boca-orella dels meus pacients varen ser imprescindibles per emprendre aquesta professió que tant ha significat per a mi.