Postura

El cos humà demana estar ben alineat.  Quan estem ben alineats els ossos, i no els músculs, suporten el nostre pes, amb la qual cosa es redueix l’esforç i la tensió. La gran recompensa per tenir una postura correcta és que ens sentim més sans, tenim més energia i ens movem amb més elegància.

La postura ocupa un dels primers llocs a la llista quan parlem de bona salut. És igual d’important que menjar bé, fer exercici, descansar de manera adequada i evitar substàncies que poden ser perjudicials, com l’alcohol, les drogues o el tabac. Adoptar una bona postura és una manera de fer les coses amb més energia i menys estrès i fatiga. Sense una bona postura no es pot estar en forma físicament. Sense una bona postura ens podem fer mal a la columna cada cop que fem exercici.

De manera ideal, els ossos s’apilen un a sobre de l’altre: el cap descansa directament a sobre de la columna, que es recolza directament a la pelvis, que, a la vegada, descansa directament sobre els genolls i els turmells. Però si cada dia ens passem hores asseguts a una cadira, ens flexionem cap endavant o posem tot el pes corporal sobretot en una cama, els músculs del coll i l’esquena han de carregar el pes del cos en lloc de ser sostinguts per la columna. La tensió i pressió sobre les articulacions que se’n deriva pot afectar-nos no només físicament, sinó també emocionalment, i podem patir els previsibles dolor d’espatlla i d’esquena, mals de cap, períodes de concentració curts i depressió.

Una mala postura distorsiona l’alineació dels ossos, tensa els músculs de manera crònica i contribueix al desenvolupament de problemes derivats de l’estrès, com són la pèrdua de la capacitat pulmonar, que és fonamental, un augment de la fatiga, la disminució de quantitat de sang i d’oxigen que arriba al cervell, la limitació del rang de mobilitat, rigidesa a les articulacions, síndromes dolorosos, disminució de la lucidesa mental i davallada de la productivitat a la feina.

El problema més immediat relacionat amb les males postures és que creen molta tensió muscular, ja que el pes del cap i de la part superior del cos l’han de suportar els músculs en lloc dels ossos. Aquest efecte s’intensifica més com més es desvia la nostra postura del centre d’equilibri del cos.

Corregir una mala postura i els problemes físics que se’n deriven es pot aconseguir de dues maneres: La primera és eliminar tant estrès “dolent” del cos com sigui possible. L’estrès negatiu comprèn tots els factors, hàbits o estressors que fan que el nostre cos es desviï del centre estructural.

La segona és aplicar estrès “bo” al cos amb la finalitat de retornar la nostra postura al centre d’equilibri. Això s’aconsegueix amb una sèrie d’exercicis, estiraments, ajustaments i canvis en l’entorn físic destinats a corregir la postura.  Retornar el nostre cos al seu centre d’equilibri millorant la nostra postura és essencial per sentir-nos millor.