Mals de cap

La majoria de persones descriuen el mal de cap tensional com la sensació de tenir una cinta molt estreta al voltant del cap o un dolor esmorteït darrere els ulls. Una causa freqüent del mal de cap tensional és una subluxació a la columna cervical.

Els mals de cap afecten a gairebé tothom en algun moment de la vida i es poden presentar de maneres molt diferents. Algunes persones només senten dolor en una part del cap o darrere els ulls, altres tenen una sensació pulsativa dins del cap, i algunes persones fins i tot tenen nàusees, mentre que d’altres, no. El dolor pot ser lleu o agut i pot durar des d’uns quants minuts a uns quants dies. Afortunadament, molt poques vegades els mals de cap tenen causes subjacents greus, però els que en tenen, precisen d’atenció mèdica urgent.

Encara que els mals de cap poden tenir una gran varietat de causes, com ara reaccions als medicaments, disfunció de l’articulació temporomandibular (ATM), rigidesa als músculs del coll, hipoglucèmia, pressió arterial alta, estrès i fatiga, la major part dels mals de cap recurrents són de dos tipus: mals de cap tensionals i migranyes. N’hi ha un tercer tipus, menys comú, anomenat cefalàlgia histamínica, que és semblant a la migranya.

El tractament quiropràctic per als mals de cap

Nombrosos estudis han demostrat que els ajustaments quiropràctics són molt eficaços per tractar mals de cap tensionals, especialment, els que s’originen al coll.

Un informe publicat el 2001 per investigadors del Centre de Pràctica basada en Proves de la Universitat de Duke de Durham, Carolina del Nord, va descobrir que la “manipulació vertebral provocava una millora gairebé immediata dels mals de cap que tenen el seu origen al coll i que tenia molts menys efectes secundaris i alleujava el mal de cap de tipus tensional durant molt més temps que els medicaments prescrits habitualment”. Aquests descobriments recolzen un estudi anterior publicat al Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics que afirmava que la teràpia de manipulació vertebral era molt eficaç per tractar mals de cap tensionals. Aquest estudi també va descobrir que les persones que aturaven el tractament quiropràctic després de quatre setmanes continuaven gaudint dels seus beneficis en comparació amb els pacients que havien rebut medicació per al dolor.

Cada cas individual és diferent i requereix una avaluació minuciosa abans de poder determinar el cicle de tractament quiropràctic més adequat. No obstant això, en la majoria de casos de mals de cap tensionals s’aconsegueix una millora significativa a través de la manipulació de les dues vèrtebres cervicals superiors, combinada amb ajustaments de la unió entre la columna cervical i la columna dorsal.